Grote kans dat je in de sportschool mensen ziet die eiwit-shakes of pre-workouts innemen. Je hebt vast ook wel eens gesprekken hierover gehad met je vrienden, collega’s of familie. In ieder geval, het innemen van supplementen voor je trainingen is een van de grootste discussiepunten binnen de sport community tegenwoordig. Atletischleven.nl heeft ervaring met het gebruik van diverse supplementen. We geven op basis van wetenschappelijke informatie en ervaring een advies uit voor het gebruik van dergelijke supplementen.
Wetenschappelijk bewijs voor gebruik van supplementen
Er is wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van diverse supplementen, zoals Vitamine C of creatine, inderdaad goed kan zijn voor je gezondheid. Je moet je eigenlijk beseffen dat zulke supplementen moeten voldoen aan de medicijn-richtlijnen van de Verenigde Staten of de Europese Unie. De echte vraag die jij jezelf moet stellen is: heb ik supplementen nodig?
Veel sporters hebben twijfel bij het gebruik van supplementen. Een vaak gehoord argument is dat het ‘onnatuurlijk’ zou werken. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat je met een shake evenveel proteïne binnenkrijgt als bij het eten van twee of drie maaltijden? Is dat wel gezond? Een valide argument wat ons betreft. Daarom zijn wij op Atletischleven.nl geen grote fan van supplementen. Echter, we beseffen ons ook wel dat supplementen jou juist mogelijkheden geven om energieker te zijn. Het wordt niet gekwalificeerd als doping, dus in principe is het iets wat je kan helpen in je progressie. Essentieel is dat je supplementen gebalanceerd inneemt. Harvard Health heeft voor diverse supplementen een advies gegeven over de maximale inname. Je doet er goed aan om dit te bekijken.
Vaststellen van je doelen
Voordat je bepaalde supplementen gebruikt, is het verstandig om stil te staan bij je doelen. Wil je groter worden (richting bodybuilding), dan zal waarschijnlijk de intake van je maaltijden niet genoeg zijn om extensief te groeien. Op dit platform praten wij alleen niet over bodybuilding, maar over atletisch trainen (lees ook ons artikel over atletisch trainen vs. bodybuilding). Veel gebruikte supplementen bij atleten zijn:
- Creatine: dit is een natuurlijke stof die helpt bij de productie van ATP, de primaire energiebron van spiercellen. Het kan de kracht, spiermassa en hersteltijd verbeteren.
- Vitamines: atleten hebben mogelijk een verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen. Een multivitamine kan bijvoorbeeld helpen om eventuele tekorten aan te vullen.
- Cafeïne: dit kan de alertheid verbeteren tijdens het sporten, waardoor atleten mogelijk beter presteren tijdens trainingen of wedstrijden.
Mogelijke bijwerkingen
Uiteraard kunnen dergelijke middelen bijwerkingen hebben. Allereerst is het belangrijk dat, welk supplement je ook neemt, het enorm gebalanceerd doet! Deze supplementen kunnen overigens (hevige) bijwerkingen hebben. Veel voorkomende bijwerkingen volgens onderzoek zijn acne, buikpijn of slapeloosheid. Daarom is het verstandig om tevens bewust te zijn van jouw inname als je net begint met het innemen. Als je bijvoorbeeld begint met creatine: bouw het op. Zo kan je lichaam eraan wennen en vind je ook het ‘aangrijpingspunt’ voor jouw lichaam.
Vind je supplementen bij Rechargedyou.nl!
Zoals eerder aangegeven, zijn wij niet per sé grote fans van supplementen over het algemeen. Wij geloven erin dat een mens zo natuurlijk mogelijk energie moet creëren. Dit kan met voeding, slaap en yoga. We willen toch stilstaan bij een partner van ons: Rechargedyou.nl. Sommigen van ons gebruiken supplementen van deze shop. Rechargedyou.nl gelooft erin dat supplementen niet alleen voor bodybuilding zijn, maar eigenlijk voor elke soort sporter. Inderdaad, elke sporter kan vitamines of cafeïne in bepaalde mate gebruiken. Als je dan toch supplementen koopt, houden wij van zoveel mogelijk natuur en transparantie. En deze shop biedt dat. Je kan zo bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de pre-workouts, die geen cafeïne bevatten. Tot nu toe zijn we heel erg te spreken over de producten!