Atletisch trainen gaat verder dan bodybuilding: naast kracht, wordt er getraind om conditie/uithoudingsvermogen.

Atletisch trainen vs. bodybuilding

Er bestaan veel manieren om je sport te beleven. Het is in de eerste plaats in ieder geval een goede zet om jezelf aan de slag te zetten met sporten. Sporten maakt onder andere jouw lichaam beter gebouwd, verhoogt je lichamelijke en mentale weerstand en het verbetert je concentratie. Eigenlijk zijn dit maar een paar van de vele voordelen die jij uit sporten kan halen. Maar dan komt de vraag over hoe jij jouw sport gaat invullen. Wil je sterker worden? Wil je een topatleet worden? Of word jij dé bodybuilder? Eigenlijk kan je het sporten onderverdelen in atletisch sporten of bodybuilding.

Laten we voorop stellen dat geen enkele vorm van sporten ‘fout’ is. Dus x is niet beter dan y, en vice versa. Er is een reden dat je nu op Atletischleven.nl dit artikel leest. Wij zijn ervan overtuigd dat atletisch trainen over het algemeen grotere voordelen geeft op lange termijn voor je lichaam.

Verschil en overeenkomst

Als je sport om niet een topatleet te worden en het bijvoorbeeld doet naast je werk of studie, kom je snel in de sportschool uit. Het is vrij logisch dat je de sportschool associeert vooral met tillen, of in overtreffende mate bodybuilding. Waar je bij bodybuilding voornamelijk zwaar gaat tillen en groter wordt in spiermassa, focust atletisch sporten zich op lichamelijke functionaliteit. Oefeningen zijn meer gericht op mobiliteit, flexibiliteit en explosiviteit. De specifieke verschillen uiten zich in de training routines: atleten zijn meer bezig met snelheid en momentum in oefeningen, waar bodybuilders meer methodologisch en spierintensief aan de slag gaan. Atleten en bodybuilders gebruiken beiden gewichten, maar atleten zullen waarschijnlijk wat lichter tillen met veel herhalingen en bodybuilders wat zwaarder met minder herhalingen.

Waar er redelijke grote verschillen zijn in hoe beide manieren van sporten wordt benaderd, hebben beide vormen van sport in gemeen dat ze streven naar het maximale halen uit jouw lichaam.

Zien van progressie

Als je begint met zwaar tillen of bodybuilden en dit consistent over een langere periode doet, zal je langzamerhand merken dat je lichaam groter wordt in spiermassa. Dat is ook wel een van de aantrekkelijke dingen van bodybuilding: resultaten zijn redelijk goed meetbaar voor het oog. Daarentegen zal iemand die atletisch traint dat wellicht wat minder merken. Natuurlijk, als je atletisch traint, zal je lichaam meer ‘lean’ eruit zien. Maar als je atletische oefeningen doet, dan zal dit zich veel minder snel uiten in je spieren (en dus voor het oog).

Maar, we moeten niet vergeten dat sporten juist ook bedoeld is om je goed te voelen. Als je puur focust op bodybuilding, dan leg je in delen grote focus op je spiergroepen in je oefeningen om ze te laten groeien. Echter, jouw lichaam groter bouwen maakt je niet per sé sterker: meer beenspieren betekent niet sneller rennen of springen bijvoorbeeld. Bodybuilding kan je de looks geven van hoe je eruit wil zien, maar je lichamelijke functionaliteit benut je nou niet compleet. Bulkoefeningen kunnen best statisch ervaren worden, omdat er steeds telkens gefocust wordt gelegd op een bepaalde spiergroep. Dit is ook de reden waarom mensen die bijvoorbeeld veel tillen en een stukje gaan rennen het niet per sé langer volhouden dan iemand die niet veel tilt.

Dat is dan het verschil met atletisch sporten. Zonder op specifieke oefeningen in te gaan, zullen atletische oefeningen jouw sport performance daadwerkelijk bevorderen. Dat is opzich wel logisch, want die oefeningen zijn niet per sé bedoeld om op korte termijn enorme spiermassa op te bouwen, maar om je sneller en sterker te maken. Atletische oefeningen zullen incrementeel jouw spieren opbouwen. Het resultaat voor het oog zal zich langzamerhand opbouwen. Gezien je veel meer de wendbaarheid van je lichaam meeneemt in atletische oefeningen, zul jij je lichamelijk gedurende een dag veel beter voelen. Die wendbaarheid, dynamiek en energie neem je namelijk ook mee in je ‘dagelijkse leven’.

Waarom jij atletisch zou moeten trainen

Zonder bodybuilding te downgraden, zijn wij op Atletischeleven.nl ervan overtuigd dat atletische oefeningen je over het algemeen beter op weg helpen dan alleen bodybuilden. Als je te veel focust op bulken, zal je waarschijnlijk je dieet er ook op aanpassen. Naast dat de voeding je helpt in spieropbouw, zal je ook enorme aantallen vet binnenwerken en je lichaam werkelijk waar ‘oppompen’. Het gevaar bestaat bij een periode van inactiviteit dat je lichaam dit op een gegeven moment omzet naar vetten. Deze moet je later weer wegwerken. Daarnaast leg je in bulking enorme druk op je botten en spieren. Het gevaar bestaat dat je lichaam op een gegeven moment ‘statisch’ wordt en dat je minder wendbaar wordt in de dagelijkse ‘normaalheden’ zoals wandelingen, rennen of traplopen (echt waar).

Atletisch leven en trainen zou meer in lijn met de natuurlijke staat van je lichaam. Je lichaam is een machine: vol spieren, flexibiliteit en energie. Je kan beter daarom je sportroutine hierop aanpassen. Wij mensen zijn gewend om dynamisch te zijn, al eeuwenlang. Optimaliseer daarom je dynamiek door een gezonde mix tussen kracht en energie in je traingsroutine te hebben. Met een goede mix zal je uiteindelijk een fantastisch lichaam opbouwen. En ook: een atletisch lichaam ziet er ook gewoon strak uit en veel ‘natuurlijker’ dan een opgepompt lichaam.

Dit allemaal betekent niet dat wij niet geloven in krachttraining. Integendeel, krachttraining is onmisbaar in de routine van een atleet. In een ideaal scenario combineer je kracht en conditie. Wat wij proberen te zeggen is: ga niet vijf keer per week alleen maar je spieren pompen, maar voeg er ook oefeningen bij die jouw overall atletische vermogen verbeteren.

Hoe nu verder?

Nu je dit hebt gelezen, hopen we dat je meer input hebt voor jouw eigen trainingsroutine. Wil je atletisch leven, horen daar de juiste oefeningen en het voedingspatroon bij. Wij praten je graag bij hierover in meerdere blogs. Maar het belangrijke voor nu is dat jij meer bewustzijn creëert voor je eigen work-outs. Een van de inspiraties voor onze oefeningen komt van de Instagram-pagina ldcfitness. Deze Argentijnse-Amerikaan staat bekend als voetbaltrainer, die in zijn intensieve oefeningen een mooie mix heeft tussen kracht en energie.

Probeer voor jezelf vast te stellen: hoe kan ik mijn trainingen invullen, op een manier waarin ik mijn lichaam en energie beide verbeter?