Met yin yoga verbeter je de flexibliteit en welzijn van jezelf. Probeer yin yoga uit door te kijken naar groepslessen of naar online video's. Ervaar de grote voordelen van yin yoga!

Yin Yoga – ontdek het grote geheim voor balans

In de wereld van fitness of atletisch trainen, denk je waarschijnlijk gelijk aan oefeningen en trainingen met hoge intensiteit. Je zou bijna vergeten dat herstel, rust en balans ook onderdeel zijn van een optimale sportroutine. In dit blog ontdekken we de wereld van yin yoga en de voordelen die het heeft voor jou. Al ben je een atleet of sport je af en toe naast je werk, yin yoga is misschien wel de ontbrekende schakel in jouw leven voor meer stabiliteit en performance.

Wat is yin yoga?

Yin yoga is een manier van yoga waarbij je de yoga-houdingen voor langere tijd vasthoudt. Gemiddeld worden de houdingen 3 tot 5 minuten (of zelfs langer) vastgehouden. In de houdingen probeer je zoveel mogelijk te ontspannen en dichtbij je geest te staan. Je bent immers voor langere tijd in een strekkende houding. Het doel van yin yoga is rust voor de spieren en de geest. De langere duur van een houding vasthouden stimuleert het lichaam om diep te ontspannen. Dit versterkt de mobiliteit en flexibiliteit van jouw lichaam. Yin yoga staat vooral bekend goed te zijn voor het bindweefsel: dit weefsel verbindt, ondersteunt en beschermt de structuren van ons lichaam. Het bindweefsel zorgt ervoor dat de spieren beschermd zijn en samen kunnen werken.

Voor yin yoga heb je in principe alleen een yogamat nodig om aan de slag te gaan. Je voert de houdingen gecontroleerd uit, waardoor je spieren tot ontspanning kunnen komen.

Voordelen yin yoga

Yin yoga kan wellicht wel hét missende onderdeel zijn in jouw routine. Het heeft eigenlijk zoveel voordelen dat wanneer je deze weet, bijna niet meer om yin yoga heen kan. Al ben je een atleet of sport je gewoon naast je werk of studie. Voor iedereen zal het belonen om yin yoga te doen. We staan kort stil bij wat voordelen ervan.

  • Meer flexibiliteit: als je yoga-houdingen voor langere tijd vasthoudt, rek en verleng je het bindweefsel. Dit leidt tot een verbeterde gewrichtsmobiliteit en overall flexibiliteit van het lichaam. Je lichaam zal losser en beweeglijker aanvoelen gedurende de sporten die je doet, en wanneer je ook niet aan het sporten bent. 
  • Verbeterd herstel en voorkomen van blessures: door de langdurige aangehouden ‘yin yoga poses’ worden de spieren gestimuleerd om spanning los te laten, wat spierpijn en stijfheid van het lichaam vermindert na intensieve trainingen. Dit betekent dat je lichaam in principe sneller hersteld. Bovendien ga je door het stretchen van het bindweefsel je pezen en ligamenten rondom de gewrichten van je lichaam versterken. Je gewrichten zijn beter beschermd, wat er weer voor zorgt dat het risico op blessures is verminderd.
  • Verhoogd bewustzijn van lichaam en geest: omdat je de yoga-houdingen voor langere tijd vasthoudt, wordt je geforceerd om je te focussen op de houding en geest. Doordat je langer een houding vasthoudt, wordt je uitgenodigd door jezelf om dieper contact te maken met jezelf en je lichaam. Je wordt veel meer bewust van de signalen van het lichaam tijdens het dagelijkse leven of tijdens het sporten.

Deze optelsom van voordelen kan potentieel leiden tot betere atletische prestaties. Als je meer flexibel bent, sneller hersteld en een groter bewustzijn hebt van je lichaam, dan zal je dat meenemen naar het uitoefenen van jouw (intensieve) sport of work-out. Over het algemeen profiteer je gewoon van meer beweeglijkheid van jouw lichaam en geest.

Nadelen yin yoga

We vinden het belangrijk om even stil te staan bij mogelijke nadelen van yin yoga. Zo kan je een afweging maken of yin yoga iets voor jou is. Of als je het al doet, of je er wellicht mee door wil gaan.

  • Ongeschikt voor bepaalde blessures: als je kampt met spier- of gewrichtsproblemen, hernia of rugklachten, is het raadzaam zeer voorzichtig te zijn met iets als yin yoga. Je moet niet hebben dat je door jouw houdingen je aandoeningen erger maakt. Sommige lichamen kunnen simpelweg niet tegen de stevige rekhoudingen.
  • Overrekking: bij yin yoga stretch je voornamelijk het bindweefsel. Je kan het risico lopen dat je te veel druk uitoefent op de gewrichten of weefsels. Het is daarom echt belangrijk om binnen de grenzen van je eigen lichaam te blijven. 
  • Geen training voor spierkracht: met yin yoga ben je bezig met de flexibiliteit van je lichaam en het bindweefsel. Je bouwt geen spieren op. Yin yoga moet je eigenlijk ook niet zien als ‘solo’ sportactiviteit. Het is iets wat je naast je huidige sportroutine zou moeten doen.
Yin yoga heeft veel voordelen, maar wees je bewust van mogelijke nadelen voor het lichaam. Luister goed naar je lichaam als je de houdingen vasthoudt.

Wanneer yin yoga doen?

Zoals we eerder hebben gezegd, zien we yin yoga als een activiteit die je doet naast je huidige sportschema. Het is misschien niet zo spannend als je dit alleen maar doet drie of vier dagen per week. Probeer intensieve sportdagen af te wisselen met wat rustigere; op deze rustigere dagen is het mogelijk om yin yoga te gaan doen. Maar beginnen we of eindigen we onze dag met yin yoga? Wat is het beste? Dit hangt echt af van je eigen voorkeuren. We lichten kort de voordelen per dagdeel toe.

  • Ochtend: veel mensen geven de voorkeur eraan om de dag met yin yoga te beginnen. Het stretchen van je lichaam kan je geest kalmeren en een ontspannen gevoel geven voor de rest van de dag. Je lichaam komt tevens uit die ‘stijve’ en ‘non-actieve’ modus na het slapen.
  • Middag: vooral populair bij mensen die veel zitten tijdens hun werk. Yin yoga kan je helpen om de spanning en vermoeidheid in het lichaam te verminderen en je nieuwe energie geven voor het resterende deel van de dag.
  • Avond: ideaal om te ontspannen na een drukke dag. Voor sommige mensen kan het helpen om wat spanning van de dag los te laten. Je bereidt je lichaam voor om in rustmodus te gaan (en dus te gaan slapen).

Zo heb je bij elk dagdeel wel een voordeel om aan yin yoga te doen. Maak voor jezelf vooral de afweging welk deel het best in jouw routine past. Probeer het vooral gewoon uit.

Yin yoga en andere vormen van stretching

We hebben het in dit artikel gehad over yin yoga. Dit is een vorm van stretching om meer stabiel en flexibel te worden. Uiteraard heb je meerdere manieren om dit te realiseren. We hebben op Atletischleven.nl eerder blogs gepubliceerd over yoga en pilates. Lees ze en doe er vooral inspiratie op:

Yin yoga oefeningen online

Je kan yin yoga doen bij een gespecialiseerde leraar. Kijk bij je in de buurt voor mogelijkheden, wellicht biedt jouw sportschool yin yoga lessen aan. Je kan ook Googlen door iets als ‘yin yoga Amsterdam’ in te toetsen en te kijken naar dichtbijzijnde locaties. Een andere interessante optie is om thuis yin yoga te doen. In principe heb je alleen maar een matje nodig en een dosis aan enthousiasme. We helpen je graag een handje met wat suggesties voor YouTube-kanalen.

  • Travis Eliott: op dit kanaal kan je allerlei yoga-video’s vinden. Travis Elliot staat vooral bekend om zijn yin yoga video’s. In een wereld waar veel mogelijk het beeld hebben dat yin yoga voor vrouwen is, heeft Travis Elliot als man een mooie reputatie opgebouwd binnen de ‘yin yoga community’.
  • Boho Beautiful Yoga: een van de grootste YouTube-kanalen als het aankomt op yoga. Dit kanaal publiceert allerlei soorten stretch-video’s. Ze worden gemaakt door Juliana en Mark Spicoluk.
  • Yoga with Kassandra: grote kans dat als je ‘yin yoga video’ of ‘yin yoga online’ intoets bij YouTube, dat je veel video’s van haar tegen komt. Ook zij heeft meerdere soort stretch-video’s, zoals oefeningen voor yoga en pilates. Wat haar onderscheidt van de rest is dat zij short-format yin yoga video’s gepubliceerd heeft. Zo kan je genoeg video’s vinden van 15-20 minuten lang, wat relatief korte sessies zijn.

Tijd om aan de slag te gaan

Al met al, we denken dat yin yoga een waardevolle toevoeging is aan jouw leven. Als je intensief sport, kan je op rustdagen wat yin yoga doen om je bindweefsel en stabiliteit te versterken. Experimenteer vooral met momenten op een dag om yin yoga te doen. Let alsjeblieft wel op dat je jezelf niet verrekt. Probeer echt een connectie te maken met je lichaam en luister ernaar: voor de mind-body connectie én om blessures te voorkomen. Kijk bij jou in de buurt of doe wat inspiratie online op!