Het luisteren naar muziek tijdens het sporten is een veelvoorkomende praktijk en biedt veel voordelen. Zo kan het je motivatie en prestaties verhogen. Daarnaast biedt muziek een mooie afleiding tijdens het sporten als je bijvoorbeeld moe bent. Echter, op Atletischleven.nl zijn wij juist fan van geen muziek gebruiken tijdens het sporten. Dit staat los van muziek op de locatie zelf, we hebben het hier over muziek die jij zelf opzet via je airpods of headphones. Wij geloven erin dat je zonder muziek zelfs meer focus kan hebben.
Zonder muziek sporten is veiliger
Als fanatieke sporter is het essentieel om je bewust te zijn van wat er met je lichaam gebeurt en om jou heen. Vooral als je buiten sport, is het belangrijk om te weten wat er om je heen gebeurt. Een ongeluk kan natuurlijk in een kleine hoek zitten, als je bijvoorbeeld gaat hardlopen. Veel hardlopers zien muziek als een ‘onnodige’ afleiding. Als je muziek luistert, kan je door de adrenaline je focus verliezen op je lichaam en de buitenwereld. We willen natuurlijk dat je jezelf niet in gevaar brengt, dus adviseren we eigenlijk om geen muziek af te spelen zodat je veiliger kan sporten.
Zonder muziek sporten is socialer
Als je sport als een sociale activiteit beschouwt, kan het luisteren naar muziek dit aspect belemmeren. Het kan moeilijker zijn om te communiceren met medesporters of deel te nemen aan groepsactiviteiten als je volledig in je muzikale wereld bent. Denk maar eens na of jij zelf iemand benadert in de sportschool die oortjes of headphones in heeft. In principe kan het ook je doel zijn natuurlijk: je doet muziek voor jezelf op zodat anderen je niet afleiden. Maar als je sport beschouwt als sociale activiteit, raden we het aan om je oortjes of hoofdtelefoon thuis te laten als je gaat sporten.
Zonder muziek heb je betere focus op je oefening
Sommige vormen van trainingen vereisen een hoge mate van concentratie, precisie en/of instructie. Denk aan pilates of yoga. In dergelijke gevallen kan muziek afleidend zijn. Als je nieuwe oefeningen bijvoorbeeld uitvoert in de sportschool, doe je er goed aan om je hersenen daartoe te zetten. Kijken of je houding goed is en of je inderdaad je spieren voelt op de plek waar je ze hoort te voelen. Muziek is uiteindelijk een afleider, zodat je niet hoeft te denken aan hoe zwaar een oefening is. Dan kan je zeggen dat muziek ideaal is. Echter, bij nieuwe oefeningen of trainingen waar focus nodig is, raden we je aan om niet zelf proactief muziek op te zetten.
Zonder muziek zit je minder op je telefoon
Als je gaat sporten, dan is jouw doel jezelf en het verbeteren van je sport. We snappen dat we in een tijd leven waarin de telefoon belangrijk voor ons is. Probeer sporten te zien als een activiteit om je een beetje ‘af te zonderen’ van de buitenwereld. Als je je eigen muziek opzet, dan heb je daarvoor je telefoon nodig. Zo ben je geneigd om je telefoon te pakken om een liedje te skippen. Het is dan ook verleidelijk om je telefoon te openen en op social media te gaan.
Oordopjes en koptelefoons kunnen voor irritatie zorgen
Als je goed aan het sporten bent, ga je op verschillende plekken van het lichaam behoorlijk zweten, zo ook in en rondom je oren. Het kan natuurlijk irritant (en vooral onhygiënisch) zijn als je zweet terwijl je oordoppen of een hoofdtelefoon op hebt. Als je sport en je gaat zweten, dan moet je je lichaam daarvoor ruimte geven.
Luister naar je lichaam!
In plaats van het luisteren naar muziek, is er iets mooiers waar je naar kan luisteren tijdens het sporten: je lichaam! Bewonder je lichaam en wat het allemaal aankan. Muziek is iets moois natuurlijk om je af te leiden en motivatie te geven, maar wij zijn ervan overtuigd dat het lichaam nog mooier is om naar te luisteren. Probeer het eens uit zouden we zeggen!