Als volwassenen hebben we gemiddeld 7-9 uur slaap per nacht nodig. Naast voldoende slaap, is de kwaliteit ervan ook heel belangrijk.

Hoeveel moeten we als volwassenen slapen?

Als volwassenen zijn we voortdurend op zoek naar manieren om onze prestaties op school, werk en/of sport te verbeteren. We trainen (hopelijk) voldoende, passen onze voeding aan en werken aan onze doelen. Er is één aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien en toch cruciaal is voor onze gezondheid: slaap. Een jongvolwassen persoon wordt aangeraden om 7-9 uur te slapen per dag. Echter, het is belangrijk om ook stil te staan bij de kwaliteit van je slaap.

Waarom is slaap belangrijk?

Er zijn diverse redenen waarom slaap belangrijk is voor mensen. We staan kort bij enkele voordelen stil:

  • Herstel en spiergroei: tijdens onze slaap herstellen onze spieren van de inspanningen en trainingen die we overdag hebben geleverd. Een gebrek aan slaap kan dit herstelproces vertragen, wat kan leiden tot verminderde spiergroei en langere hersteltijden.
  • Hormoonbalans: slaap speelt een cruciale rol in het reguleren van hormonen die betrokken zijn bij spiergroei, zoals testosteron. Onvoldoende slaap kan leiden tot ‘verstoringen’ in deze hormonen, wat weer kan leiden tot verminderde spiermassa en spierkracht.
  • Reactievermogen en prestatie: een goede nachtrust is essentieel om scherp te blijven. Slaap beïnvloedt direct jouw reactietijd, concentratie en besluitvorming. Dit zijn allemaal vaardigheden die van vitaal belang zijn voor atleten tijdens trainingen en wedstrijden.
  • Blessurepreventie: vermoeidheid als gevolg van slaaptekort kan leiden tot verminderde coördinatie en stabiliteit, waardoor het risico op blessures toeneemt. Een uitgerust lichaam is beter in staat om de fysieke uitdagingen aan te gaan en kan helpen om blessures te voorkomen.
  • Immuniteit: voldoende slaap is cruciaal voor een gezond immuunsysteem. Een tekort aan slaap kan ons immuunsysteem verzwakken, waardoor we vatbaarder worden voor ziektes.

Kwaliteit van het slapen

Naast dat je genoeg slaapt, is het essentieel om stil te staan bij de kwaliteit ervan. Als je slaap regelmatig wordt onderbroken, dan is de kwaliteit van jouw slaap onvoldoende. Enkele tips die hierbij kunnen helpen:

  • Check op matras: je besteedt bij een goede nachtrust een derde (!) van je dagen hierop. Je hoort bijvoorbeeld geen klachten te krijgen aan je rug als je slaapt. Als je dit wel hebt, dan heb je nog geen optimaal matras.
  • Bewust van slaaptijden: probeer dezelfde tijden voor het slapen aan te houden gedurende de week. Natuurlijk zal je wel eens in weekenden misschien wat later slapen, maar als je consistent dezelfde tijden aanhoudt wanneer je naar bed gaat, dan ’train’ je jouw lichaam ook echt op het slapen.
  • Gebruik geen stimulerende middelen: Probeer 2-3 uur voor het slapen geen koffie of energydrank of iets dergelijks in te nemen. Een influx van suiker zorgt ervoor dat je energie omhooggaat, wat het slapen weer moeilijk maakt.

In een eerdere publicatie gaan we uitgebreider in op de tips om sneller in slaap te vallen.

Negeer de negatieve opmerkingen over vroeg slapen

Vroeg slapen wordt vaak nog steeds gelinkt aan ‘bejaard zijn’ of ‘luiheid’ zelfs. Op social media zien we ook een trend van ‘self-made millionaires’ die werken tot in de nacht verheerlijken. Immers, “terwijl jouw concurrenten slapen, ben jij aan het werk,” wordt dan gezegd. Maar besef wel dat je op lange termijn grote lasten ondervindt in jouw energielevel, concentratie en gezondheid als je niet genoeg slaapt. Dus werk aan die slaap, en zie dat als het opladen van jouw eigen batterij. Kom naast het slapen verder goed voor de dag met onze andere tips!