“Je bent wat je eet”, heb je vast wel vaker gehoord. Je kan sporten wat je wil, maar wat je eet bepaalt in zekere mate ook jouw energielevel. Ook de momenten waarop jij wat naar binnen werkt zullen je energielevel beïnvloeden. Ken je die momenten, dat je een inkakker krijgt na een behoorlijke lunch of diner? Dat komt omdat het lichaam jouw energie gaat gebruiken om de maaltijd te verteren, in plaats van die energie te gebruiken om kracht aan jouw lichaam te geven. Dit betekent ook dat je de momenten moet kiezen voor je maaltijden. Wat je eet en wanneer heeft is onlosmakelijk met hoe jij voor de dag komt (in een eerdere blog is hierover geschreven).
We zien eten als jouw batterij-oplader: hoe beter je eet, hoe meer energie, dus hoe beter je kan sporten of voor de dag kan komen. We geven je hier wat suggesties wat je kan eten, en op welke momenten je dit het beste kan doen.
Vers fruit
Des te verser jouw eten is, des te meer voedingsstoffen het bevat. Fruit is vaak op natuurlijke wijze gerijpt. Fruit is een fantastische energiebron. Het is zoet en sappig, en vol met natuurlijke suikers, die snel afgebroken worden tot glucose. Glucose wordt door het lichaam gebruikt als snelle energiebron. Dus fruit is perfect om gedurende een dag te eten. Als je goed oplet bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden die verlengingen ingaan, zie je de spelers vaak ook met een banaan in de hand. Want zij weten ook, fruit is een waardevolle energiebron.
Mager vlees
Mager vlees, zoals kip, kalkoen en vis, levert hoogwaardige eiwitten en bevat minder verzadigd vet dan gemarineerd rood vlees bijvoorbeeld. Mager vlees is rijk aan ijzer, een andere essentiële voedingsstof die ook talrijke gezondheidsvoordelen biedt. IJzer geeft je meer energie, helpt je beter te concentreren en regelt de lichaamstemperatuur. Het is ook belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen als je regelmatig sport. In principe kan je mager vlees als lunch of als avondmaaltijd eten. Ligt er natuurlijk aan in welke proportie. Weet wel, een grote portie kip in de middag betekent wel dat je lichaam de energie moet gebruiken om te verteren. En dan moet je in gedachten houden dat je in de middag ‘pas’ aan het midden van je dag bent. Dus let vooral op wat voor proporties je binnen werkt. Uiteindelijk verschilt dit per lichaam. Wees vooral bewust van hoe jij je voelt na het binnenwerken van je lunch of avondeten.
Noten en zaden
Noten en zaden behoren tot de beste voedingsmiddelen om vermoeidheid te overwinnen en honger te bestrijden. Een selectie aan noten en zaden in jouw dieet kan gezonde voedingsstoffen en energie leveren. Probeer amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten. Het eten van rauw en ongezouten versies wordt aanbevolen. Ze zijn de perfecte middagsnack. Dus probeer die chocolade of chips te vervangen met wat noten en zaden.
Havermout
Een grote kom havermout bevat veel vullende vezels en een beetje eiwit. Je kunt dan zelf bepalen wat je nog verder in zo’n kom doet, zoals melk, een beetje honing en wat gemengde bessen. Dan kun je op weg met meer energie om de dag door te komen. Vaak worden havermout-producten als ontbijt gebruikt (en staat het ook vooral bekend voor het ontbijt). Maar dan doe je het ook te kort: het kan ook een prima lunch zijn. Het is natuurlijk wel logisch om het als ontbijt te gebruiken, zodat je voor de rest van de dag wat extra energie hebt.
Hummus
De kikkererwten in hummus zijn een goede bron van koolhydraten en vezels, die je lichaam kan gebruiken voor regelmatige energie. De tahini (sesamzaadpasta) en olijfolie in hummus bevatten gezonde vetten en vertragen de opname van koolhydraten, waardoor we bloedsuikerpieken kunnen vermijden. Hummus kan je combineren met wat brood en kip bijvoorbeeld.